17 sierpnia 2016

Crumble brzoskwiniowe z płatkami owsianymi i z nutą kokosową



Crumble brzoskwiniowe z płatkami owsianymi, czyli po prostu brzoskwinie pod kruszonką z płatków owsianych i oleju kokosowego.


Crumble brzoskwiniowe z płatkami owsianymi i z nutą kokosową, czyli po prostu brzoskwinie pod kruszonką z płatków owsianych i oleju kokosowego.

Ten aromatyczny deser powstał specjalnie dla mamy karmiącej, która niestety musiała wykluczyć ze swojej diety, z uwagi na nietolerancję u dziecka, białko mleka krowiego. Konieczne zatem było zmodyfikowanie przepisu na tradycyjne crumble i zamianę masła na inny tłuszcz, który byłby bezpieczny dla mamy i jej maluszka. Wybór padł na olej kokosowy, dzięki któremu deser zyskał wspaniały aromat.

Doskonały i szybki deser, który można wykonać z dowolnych owoców (najlepiej sezonowych) w zaledwie 10 minut (+ 30-40 minut pieczenia).

Składniki na 4 porcje (foremki do zapiekania o średnicy 10 cm)

Składniki na kruszonkę

  • 2 łyżki oleju kokosowego (w formie płynnej lub stałej)
  • 5-6 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek płatków owsianych
  • 2 łyżki cukru pudru

Składniki na nadzienie 
  • 6 brzoskwiń
  • 4 łyżeczki bułki tartej

Sposób przygotowania 
  1. Umyte brzoskwinie pokroić na kawałki, włożyć do miski i wymieszać z bułką tartą.
  2. 4 kokilki (foremki do zapiekania) wysmarować olejem kokosowym i przełożyć do nich owoce, odstawić.
  3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 °C.
  4. W misce umieścić olej kokosowy, mąkę, płatki owsiane oraz cukier puder, wymieszać łyżką do połączenia składników, a następnie wyrobić między palcami do momentu otrzymania kruszonki.
  5. Tak otrzymaną kruszonką posypać przygotowane wcześniej brzoskwinie.
  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 °C około 30-40 minut do zrumienienia kruszonki
  7. Wyjąć, chwilę przestudzić. Można podawać np. z lodami, cukrem pudrem lub bitą śmietaną.

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Mniam! Muszę kupić kokilki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kokilki są rewelacyjne. Odkąd je mam dużo częściej piekę szybkie desery:)

      Usuń
    2. Skorzystałam z Twojego przepisu. Wyszło mega smacznie:)

      Usuń
  2. Według mnie najlepsze crumble wychodzą z truskawkami :) Wdzięczny owoc do tego typu deserów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda! Z truskawkami jest cudowne!:D

      Usuń
  3. A ja zrobiłam ze śliwkami i też wyszły super:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, śliwki do tego świetnie pasują:)

      Usuń