8 września 2016

,

Lato i jesień - czas najtańszych obiadów. Darmowe jedzenie dla każdego na wyciągnięcie ręki.

Lato i jesień stwarzają niesamowite możliwości do oszczędzania, ponieważ to pory roku obfitujące w sezonowe owoce i warzywa. Warto z nich korzystać jednocześnie nie uszczuplając zasobów swojego portfela. Jak przygotować posiłki praktycznie za darmo, ewentualnie minimalnym nakładem finansowym? Oto kilka propozycji:)

Korzystaj z darów natury

Ugotuj sobie pyszną zupę grzybową, część zasusz – uzyskasz wspaniały dodatek do sosów, zup, wigilijnego bigosu. Te najładniejsze warto zamarynować, natomiast resztę ugotuj i zamroź. Po rozmrożeniu w dowolnym momencie możesz wyczarować wspaniałe dania, np. smażone grzyby w sosie śmietanowym z ziemniakami, roladki z kurczaka nadziewane kurkami lub grzyby na zimno

Idź do lasu i nazbieraj grzybów. Oczywiście tylko takie, które znasz! Ugotuj sobie pyszną zupę grzybową, część zasusz – uzyskasz wspaniały dodatek do sosów, zup, wigilijnego bigosu. Te najładniejsze warto zamarynować, natomiast resztę ugotuj i zamroź. Po rozmrożeniu, w dowolnym momencie możesz wyczarować wspaniałe dania, np. smażone grzyby w sosie śmietanowym z ziemniakami, roladki z kurczaka nadziewane kurkami lub grzyby na zimno.

Szczególnie polecam wypróbowanie tej ostatniej opcji czyli grzyby na zimno z cebulą, jabłkiem, podawane z ziemniakami. 

Składniki na 4 porcje

Składniki:
  • 1/2 kg grzybów
  • 1 cebula
  • 2 jabłka
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • ocet
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:
  1. Grzyby po oczyszczeniu należy ugotować w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzić i ostudzić. 
  2. Cebulę i jabłka posiekać w kostkę i połączyć z grzybami.
  3. Doprawić solą, pieprzem, octem, majonezem oraz jogurtem naturalnym. 
  4. Podawać z gotowanymi ziemniakami.

Maliny. Biszkopt z bitą śmietaną i malinami? Nic dodać nic ująć. Zakochałam się w nim. Poza tym zawsze doskonałe do soku na zimę, czy zwyczajnie zagotowane z cukrem jako dodatek do herbaty w czasie przeziębienia. Poza tym wspaniałe do budyniu, ciast, deserów czy jako fantazyjne kostki lodu.

Maliny. Biszkopt z bitą śmietaną i malinami? Nic dodać nic ująć. Zakochałam się w nim. Poza tym zawsze doskonałe do soku na zimę, czy zwyczajnie zagotowane z cukrem jako dodatek do herbaty w czasie przeziębienia. Poza tym wspaniałe do budyniu, ciast, deserów czy jako fantazyjne kostki lodu.

Lubisz jeżyny? Często rosną w lasach i tylko czekają, aż ktoś je zerwie i doda do owsianki, ciasta, dżemu czy koktajlu:)

Lubisz jeżyny? Często rosną w lasach i tylko czekają, aż ktoś je zerwie i doda do owsianki, ciasta, dżemu czy koktajlu:)

Nazbieraj jagód. Jagody wspaniale nadają się do ciast, naleśników, smoothie, deserów, makaronu z jagodami, a także dżemów i kompotów.

Nazbieraj jagód. Jagody wspaniale nadają się do ciast, naleśników, smoothie, deserów, makaronu z jagodami, a także dżemów i kompotów. Często w miejscach gdzie rosną jagody są również poziomki doskonałe do wszelkiego rodzaju deserów.

Kwiaty czarnego bzu zbiera się od maja do lipca. Baldachy warto zasuszyć (po ścięciu całych kwiatostanów można je rozłożyć na gazetę w suchym, ciepłym i przewiewnym miejscu), a potem parzyć herbatkę doskonałą na przeziębienie (wzmacnia odporność, działa moczopędnie, działa wykrztuśnie, rozrzedza katar, działa napotnie, ma działanie antywirusowe i wiele innych)

Kwiaty czarnego bzu zbiera się od maja do lipca. Baldachy warto zasuszyć (po ścięciu całych kwiatostanów można je rozłożyć na gazetę w suchym, ciepłym i przewiewnym miejscu), a potem parzyć herbatkę doskonałą na przeziębienie (wzmacnia odporność, działa moczopędnie, działa wykrztuśnie, rozrzedza katar, działa napotnie, ma działanie antywirusowe i wiele innych).

Mam to szczęście, że mieszkam w mieście, gdzie jest całkiem sporo dziko rosnących jabłoni, ale może i Wam się uda znaleźć jakąś jabłoń lub gruszę. Nawet jeśli ich owoce nie będą na tyle smaczne by jeść je surowe, można z nich przygotować dżem, kompot, mus do szarlotki czy dodać do deseru.

Mam to szczęście, że mieszkam w mieście, gdzie jest całkiem sporo dziko rosnących jabłoni, ale może i Wam się uda znaleźć jakąś jabłoń lub gruszę. Nawet jeśli ich owoce nie będą na tyle smaczne by jeść je surowe, można z nich przygotować dżem, kompot, mus do szarlotki czy dodać do pieczenia mięsa, wątróbki.

Wcale nie tak trudno znaleźć także śliwki, może niezbyt szlachetne odmiany, ale pospolita mirabelka doskonale nadaje się do kompotu, soku czy dżemu.

Wcale nie tak trudno znaleźć także śliwki, może niezbyt szlachetne odmiany, ale pospolita mirabelka doskonale nadaje się do kompotu, soku czy dżemu.

Pójdź na łąkę i poszukaj szczawiu. Z niego zrób pyszną zupę szczawiową z jajkiem, a resztę ugotuj i zawekuj na zimę.

Natomiast z owoców pigwy można zrobić dżem, nalewkę konfiturę lub kompot. Wspaniała jest również jako syrop do herbaty (drobno pokroić razem z pestkami, zasypać cukrem i odstawić na parę dni do lodówki).

Natomiast z owoców pigwy można zrobić dżem, nalewkę konfiturę lub kompot. Wspaniała jest również jako syrop do herbaty (drobno pokroić razem z pestkami, zasypać cukrem i odstawić na parę dni do lodówki).




.














6 komentarzy:

  1. Zjadłabym pieczarek ze śmietaną i pietruszką...mmmm

    OdpowiedzUsuń
  2. Surowe pieczarki?Brzmi dobrze:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Poczestowalam takimi grzybami na zimno ostatnio moich znajomych i nie mogli uwierzyc, ze takie proste fanie moze byc az tak dobre:) Swietny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Bardzo się cieszę, że smakowało:D

      Usuń