12 września 2016

,

Tanio i Szybko - makaron z cukinią i sosem beszamelowym



Jak już zapewne wiecie, z mężem zawsze planujemy obiady na cały tydzień. Bardzo nam to ułatwia codzienne życie, a przede wszystkim pozwala zaoszczędzić dużo czasu. Poza tym robimy raz w tygodniu zakupy pod nasze menu obiadowe. Mimo, że oszczędzamy sporo czasu dzięki planowaniu, nadal staramy się wyrwać dobie cenne minuty, nie tracąc ich na wielogodzinne pichcenie (oczywiście nieraz i takie sytuacje się zdarzają, jednak z reguły ograniczamy się do szybkich i niedrogich potraw). Właśnie dlatego postanowiłam zacząć na blogu nowy cykl wpisów poświęcony szybkim i jednocześnie tanim potrawom. Będą to przepisy na proste obiady, które zawierają minimalną ilość składników, często sezonowych.

No to zaczynamy:)

MAKARON Z CUKINIĄ I SOSEM BESZAMELOWYM

Składniki (na 2 porcje)
  • 2 młode cukinie
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 250 g makaronu 
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania 

  1. Młodą cukinię umyć i pokroić w cienkie plastry.
  2. Nastawić wodę na makaron i ugotować według przepisu na opakowaniu.
  3. W międzyczasie cukinię lekko podsmażyć na patelni, a następnie dusić kilka minut pod przykryciem. Zdjąć z ognia.
  4. Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i mieszać do powstania gładkiej masy, wlać mleko i ciągle mieszać do uzyskania gęstego sosu. Doprawić solą i pieprzem.
  5. Do przygotowanego sosu dodać uduszoną cukinię. Całość wymieszać i smażyć 2 minuty na małym ogniu.
  6. Na gotowy makaron wyłożyć cukinię i sos beszamelowy.
  7. Udekorować listkami bazylii i posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Nie przepadam za cukinią...bezpłciowa dla mnie jest...czym byś ją zastąpiła?:>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja uwielbiam cukinię! I nie zastąpiłabym jej niczym, tylko lepiej doprawiła. Sos beszamelowy ma charakterystyczny smak, więc on nadaje potrawie charakteru. Spróbuj, a może się przekonasz? Niedługo dodam kolejną propozycję z cukinią z dodatkiem czosnku, tak jak lubisz:D I myślę, że to na pewno Ci posmakuje:)

      Usuń
  2. Danie ładnie wygląda (albo kwestia fajnego zdjęcia?:P). Fajna opcja na przyjście gości, żeby czymś zaskoczyć i ładnie podać. Myślę, że cukinia jest trochę niedoceniana jako składnik obiadowy. Wypróbuję Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dokładnie, cukinię wystarczy po prostu dobrze doprawić:) Bez tego faktycznie wydaje się nieco bezpłciowa. Fajny przepis!

    OdpowiedzUsuń