19 września 2016

,

Tanio i Szybko - sycące leczo



Dzisiejsza propozycja jest nieco bardziej czasochłonna. Jednak nadal pasuje do kategorii Tanio (wykorzystujemy niedrogie warzywa sezonowe) i Szybko, pod warunkiem, że poświęcimy godzinkę jednego dnia na przygotowanie obiadu nawet na 2-3 dni! Leczo doskonale przechowuje się w zamrażarce, ale także zawekowane w słoiku.

Składniki (6 porcji)
  • 400 g kiełbasy
  • 4 młode cukinie
  • 1 bakłażan
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 papryki 
  • 400 g pomidorów krojonych w puszce
  • 190 g koncentratu pomidorowego  
  • sól
  • cukier
  • świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania
  1. Na patelni usmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę, pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć, co chwilę mieszając, do miękkości cebuli. Przełożyć do większego garnka.
  2. Pokroić w kostkę paprykę i udusić na patelni do miękkości. Przełożyć do garnka z cebulą i kiełbasą.
  3. Udusić do miękkości pokrojoną w kostkę cukinię i przełożyć do garnka.
  4. Dodać puszkę pomidorów krojonych oraz słoiczek koncentratu pomidorowego i doprawić solą, łyżeczką cukru oraz świeżo zmielonym pieprzem
  5. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować przez około 15 minut, co chwilę mieszając.
  6. Podawać z ryżem, kaszą, bułką lub bagietką.

    Smacznego! 

10 komentarzy:

  1. Apropo mój ulubiony kulinarny sucharek:
    Co robią lekarze w kuchni?
    .
    .
    .
    LECZO :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale narobiłaś mi smaku!Od dziecka kocham leczo... Czekam na więcej przepisów z kategorii "Tanio i Szybko";)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam leczo! Kiedys mi mama dawała do akademika w słoikach, ale zauważylam że z kiełbasą szybciej się psuło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, ze dodatek smażonej cebuli sprawia, że potrawy w słoikach szybciej się psują. Może kiełbasa działa podobnie?

      Usuń
  4. Jak soe dobrze zawekuje sloik to i miesiac moze takie leczo w lodowce przetrwac:) Wiem, bo nieraz robilam:)

    OdpowiedzUsuń