4 października 2016

, ,

Szybkie ciasteczka owsiane


Dzisiaj przepis na szybkie i przepyszne ciasteczka owsiane. Robi się je błyskawicznie i zjada równie szybko. Mi najbardziej smakują w wersji tylko z siemieniem lnianym i sezamem, ale do ciasteczek można dodać dowolne składniki, np. rodzynki, żurawinę, orzechy czy pestki słonecznika. Wspaniale smakują również polane czekoladą. Poniżej składniki na około 15 ciasteczek o średnicy 5 cm).

Składniki (na około 15 ciasteczek)
  • 200 g płatków owsianych górskich lub błyskawicznych
  • 16 g cukru waniliowego
  • 80 g cukru
  • 100 g mąki (70 g mąki żytniej i 30 g mąki tortowej)
  • 80 g masła/oleju kokosowego
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki sezamu
  • 90 ml mleka lub wody
  • szczypta soli 

Sposób przygotowania


  1. Płatki owsiane górskie wsypać do miski i za pomocą blendera rozdrobnić (w przypadku płatków owsianych błyskawicznych można ten punkt pominąć).
  2. Do płatków owsianych dodać pozostałe składniki i mieszać (można użyć miksera) do uzyskania jednolitej masy.
  3. Uformować ciasteczka i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  4. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 15-20 minut z każdej strony do lekkiego zarumienienia.  
  5. Po upieczeniu odstawić do ostudzenia.

5 komentarzy:

  1. Na zdjęciu wyglądają apetycznie!!! zobaczymy w realu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję bardzo:) Mam nadzieję, że będą smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wracam na bloga, żeby powiedzieć Ci że w realu ciasteczka wyszły super.
    Cała moja rodzina się nimi zajada!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma to jak zdrowe slodycze:) Odkad jestem na diecie, to jem tylko takie:)

    OdpowiedzUsuń