22 grudnia 2016

, ,

Syrop piernikowy

To już ostatni przedświąteczny wpis. Dzisiaj chciałabym Wam podrzucić szybki przepis na syrop piernikowy. O jadalnych prezentach pod choinkę pisałam Wam już wcześniej, a to kolejny pomysł. Mam nadzieję, że tegoroczni obdarowani tym syropem nie pogniewają się, że zepsułam im niespodziankę:)  Syrop piernikowy wydaje mi się fajnym i niezwykle aromatycznym dodatkiem do prezentu pod choinkę, zwłaszcza dla wielbicieli pierniczków. Wspaniale pasuje do kawy, herbaty, gorącej czekolady, ciasta, lodów i innych deserów. Wykonanie takiego syropu nie zajmie Wam wiele czasu, a słodki, korzenny zapach podczas przygotowań wypełni cały dom:) 

Moja wersja syropu piernikowego ogranicza się do 3 składników (wody, cukru i przyprawy do piernika). Zamiast gotowej przyprawy do piernika można dodać 2 łyżeczki cynamonu, łyżeczkę imbiru, laskę wanilii, kilka goździków.

Składniki (na butelkę o pojemności 330ml)
  • 600 ml wody
  • 250 g cukru
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • bawełniana ściereczka, gaza (filtra do kawy nie polecam, bo bardzo długo trwa przecedzanie)
Sposób wykonania 
  1. Do rondelka wlać wodę i dodać przyprawę do piernika, wymieszać. Całość gotować około 30 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  2. Przecedzić płyn przez gazę lub ściereczkę (być może konieczne będzie dwukrotne przecedzenie). Płyn przelać ponownie do rondelka, dodać cukier. Całość gotować na małym ogniu do rozpuszczenia się cukru. Syrop zredukować do pożądanej konsystencji i ilości.
  3. Syrop przelewamy do czystej butelki, szczelnie zamykamy i odstawiamy na pół godziny do góry dnem (w ten sposób syrop się zawekujemy i przedłużymy jego żywotność).


    Wesołych Świąt Bożego Narodzenia oraz szczęśliwego Nowego Roku!

4 komentarze:

  1. Hej:) Ostatnio zimowymi wieczorami zdarza mi sie zrobic grzanca piwnego z syropem Twojego przepisu:) Smakuje wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A i u mnie sprawdza się w grzańcu, poza tym w piernikowym mieście-piernikowe akcenty jak znalazł!!!

    OdpowiedzUsuń