11 stycznia 2017

, ,

Zielone smoothie - dlaczego warto je pić?

Zastanawialiście się czemu ostatnio jest taki szał na smoothie, zwłaszcza te zielone? Jest co najmniej kilka powodów, za które ludzie pokochali zielone smoothie. Mam nadzieję, że po tym wpisie przekonacie się, że warto pić koktajle, nie tylko te owocowe, ale także warzywne lub owocowo-warzywne. Zatem dlaczego warto pić zielony koktajl?

1. Ułatwia spożywanie zalecanej dziennej porcji warzyw i owoców. A przypomnę, że Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca jedzenie co najmniej 400 g warzyw i owoców dziennie (nie licząc bulw zawierających skrobię, np. ziemniaki). Jak podaje EUFIC (European Food Information Council) "średnie spożycie warzyw (łącznie z roślinami strączkowymi i orzechami) w Europie wynosi 220 g dziennie. Średnie spożycie owoców to 166 g dziennie, co oznacza, że średnia konsumpcja warzyw i owoców wynosi 386 g dziennie". Jak widać spożycie rekomendowanej ilości warzyw i owoców może być niekiedy dość trudne. Natomiast dzięki zmiksowaniu warzyw i owoców możemy sobie znacznie ułatwić to zadanie.

2. Zielony koktajl, który stanowi pełnowartościowy posiłek, przygotujemy zaledwie w kilka chwil. Co więcej można zrobić więcej i wstawić do lodówki na następny dzień lub nawet zamrozić.  Dużym plusem takiego koktajlu jest  fakt, że bardzo łatwo go przetransportować i zabrać np. do pracy. (Naturalnie świeżo przygotowany jest najzdrowszy i najsmaczniejszy, ale jest to alternatywa dla zabieganych).

3. Dzieci polubią smak takich owocowo-warzywnych koktajli, w których nie czuć praktycznie warzyw. Nieraz ciężko przekonać dziecko do jedzenia warzyw, a dzięki takiemu koktajlowi możemy "przemycić" parę niezbyt lubianych produktów. Ja właśnie jestem na etapie rozszerzania diety mojej Córeczki i codziennie borykam się z tym problemem. Po ukończeniu 8 miesiąca życia, zaczęłam dodawać do deseru jarmuż i muszę przyznać, że bardzo chętnie wcina taki zielony deserek.

4. Zielone smoothie jest po prostu pyszne. Skoro wybredne dziecięce kubki smakowe można nimi zadowolić, to dorosłe podniebienia tym bardziej. Przyznam, że było dla mnie sporym zaskoczeniem, jak coś zielonego, co w smaku przypomina kapustę (zresztą do rodziny kapustowatych należy) może być tak smaczne w połączeniu z wodą, kawałkiem jabłka i odrobiną cytryny? O dziwo, nawet mojego męża, sceptycznie nastawionego do "zdrowego i zielonego jedzenia" wszelkiej maści, nie musiałam długo przekonywać do codziennego picia zielonych smoothie. 

5. Pomaga w zrzuceniu paru kilogramów. Zielone smoothie zawiera niewiele kalorii, a mimo to stanowi bardzo pożywny i pełnowartościowy posiłek, który zawiera dużo błonnika, która daje uczucie sytości. Co więcej składa się w głównej mierze z wody i liściastych warzyw z dodatkiem owoców, a więc jest idealny dla tych, którzy dbają o linię.

6. Zielone smoothie jest zdrowe, ponieważ jest naturalnym źródłem witamin. Nie trzeba chyba nikomu przypominać, że spożywanie SUROWYCH warzyw i owoców jest najzdrowsze. Podczas obróbki termicznej tracimy wiele cennych wartości odżywczych. Pijąc regularnie zielone smoothie, które przygotowujemy z surowych warzyw i owoców, dostarczamy organizmowi wielu niezbędnych składników mineralnych, które w wysokiej temperaturze mogłyby ulec zniszczeniu. Jeśli zdecydujesz się na koktajl z użyciem szpinaku, możesz być pewien, że dostarczysz całą gamę witamin C, E, K, B1, B2, B6, a także składników mineralnych: wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, miedzi, potasu, jodu, cynku i manganu. Szpinak jest również bogatym źródłem beta karotenu oraz kwasu foliowego.

Oczywiście nie każdy zielony koktajl jest zdrowy. Wszystko zależy od dodanych składników. Jeśli dodamy do smoothie lody, bitą śmietanę, cukier lub słodzik otrzymamy wówczas bombę, ale nie zdrowia, a kaloryczną. Lepiej zrezygnować z takich dodatków i zastąpić je bananem, stewią, ksylitolem, świeżym sokiem owocowym, wodą, herbatą, mlekiem roślinnym, jogurtem, kefirem.Warto pamiętać również o tym, że zielone smoothie należy pić rozważnie, mając na uwadze, że duże ilości owoców w koktajlu = bardziej kaloryczny napój.

7. Zielone smoothie ma właściwości antyrakowe. Wykazują takie działanie dzięki zawartości antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy, które są naturalnymi substancjami chroniącymi przed nowotworami. Dlatego do koktajli warto dodawać produkty, które takie substancje zawierają, np. szpinak, seler, jarmuż, awokado, pestki dyni, brokuły, cytrusy, pomidory, marchew, ogórek i wiele, wiele innych.

8. Zielone koktajle są lekkostrawne i wspomagają trawienie. Picie zielonych koktajli wspomaga pracę układu pokarmowego poprzez pobudzenie perystaltyki jelit dzięki zawartości błonnika, a także dzięki płynnej formie, która jest dużo łatwiej trawiona, niż pokarm stały.


ZIELONE SMOOTHIE Z JARMUŻEM, JABŁKIEM, BANANEM

Składniki (na 2 porcje)
  • 1 banan
  • 1 jabłko
  • 2 garście jarmużu
  • woda
Sposób przygotowania 
  1. Jabłko umyć, usunąć gniazdo nasienne (można obrać), banana obrać, a liście jarmużu umyć (jeśli kupujecie paczkowane liście jarmużu, zazwyczaj są one umyte i pozbawione twardych łodyżek)
  2. Wszystkie składniki wrzucić do blendera i miksować do uzyskania gładkie konsystencji. W razie konieczności dodać wody.

 ZIELONE SMOOTHIE ZE SZPINAKIEM, JABŁKIEM, PIETRUSZKĄ I POMARAŃCZĄ
Składniki (na 2 porcje)
  • 1 pomarańcza
  • 1 jabłko
  • 2 garście szpinaku
  • nać pietruszki
  • woda
Sposób przygotowania 
  1. Jabłko umyć, usunąć gniazdo nasienne (można obrać), pomarańczę obrać ze skórki, a liście szpinaku umyć
  2. Owoce miksować w blenderze razem z natką pietruszki, szpinakiem i wodą, aż do uzyskania gładkiej konsystencji koktajlu.
Smacznego!


3 komentarze:

  1. Surowego buraka, jak rozumiem? fajna sprawa! Szkoda, że nie mam takiej wyciskarki...

    OdpowiedzUsuń
  2. Od kilku miesiecy pije takie koktajle i udalo mi sie zrzucic pare kilo:) Poza tym zauwazylam, ze bardzo smakuja mojej corce, ktora zawsze trudno bylo namowic do jedzenia surowych zielonych warzyw:)

    OdpowiedzUsuń