5 lutego 2017

,

Domowa granola


Od zawsze lubiłam crunchy, granolę, chrupiące muesli z różnymi dodatkami (jak zwał tak zwał, generalnie chodzi o mieszaninę płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców i cukru, pieczoną do chrupkości). Potrafiłam jeść je z mlekiem, jogurtem, a i tak najbardziej lubiłam na sucho. Nigdy się nawet nie zastanawiałam czy da się zrobić coś takiego samemu, aż do pewnego momentu. Powiem szczerze, że byłam zdumiona prostotą wykonania!

Oprócz prostoty wykonania warto pamiętać też o innych plusach domowej granoli. Tak więc dlaczego warto zrobić własną domową granolę?
  1. Po pierwsze jest niezliczona ilość możliwości, kombinacji do wypróbowania, ponieważ za każdym razem możemy dowolnie zmieniać skład i proporcje naszej granoli otrzymując wyjątkową mieszankę. To prawdziwe pole do popisu dla eksperymentatorów:)
  2. I w ten sposób przechodzimy do drugiego powodu. Granola się nie nudzi, ponieważ za każdym razem może smakować zupełnie inaczej. 
  3. Co więcej domowa granola smakuje o niebo lepiej od tej kupowanej w sklepach. 
  4. Smakuje lepiej, ponieważ zawiera tylko te składniki, które lubimy.
  5. Przygotowując ją samodzielnie mamy pewność, że składa się wyłącznie z tych składników, które do niej dodamy, co jest bardzo ważne zwłaszcza dla alergików. Poza tym nie będzie zawierać żadnych zbędnych aromatów, tłuszczu palmowego, emulgatorów, syropów glukozowych i innego badziewia.
  6. A cena? Domowa granola wychodzi dużo taniej od gotowej sklepowej.To my decydujemy, jakie składniki znajdą się w naszej mieszance. Możemy oczywiście użyć syropu z agawy, syropu klonowego, pistacji, orzechów nerkowca, albo ograniczyć się minimum wybierając niedrogie (a pyszne i zdrowe) składniki takie jak płatki owsiane, pestki słonecznika, siemię lniane, rodzynki, wiórki kokosowe itp.
Skoro już wiemy dlaczego warto zrobić swoją własną domową granolę, to po prostu ją zróbmy:)

Składniki
  • 200 g płatków owsianych
  • 40 g siemienia lnianego
  • 50 g słonecznika łuskanego
  • 20 g sezamu
  • 30 g nasion chia
  • 15 g wiórków kokosowych
  • 10 g oleju kokosowego (lub innego oleju roślinnego)
  • 90 g miodu
  • 100 g suszonej żurawiny (lub innych suszonych owoców)

Sposób przygotowania
  1. Piekarnik rozgrzać do 160°C, w tym czasie przesypać do miski wszystkie suche składniki (poza żurawiną) i dokładnie wymieszać.
  2. Do suchych składników dodać miód oraz olej kokosowy (lub inny tłuszcz) i dokładnie wymieszać.
  3. Przełożyć mieszankę na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i dokładnie rozprowadzić. Piec około 1h do 1,5h w 160°C do chrupkości i przyrumienienia składników, od czasu do czasu mieszając.
  4. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Na koniec wymieszać z żurawiną (lub innymi suszonymi owocami). Przesypać do szczelnego słoika.

    Smacznego!

1 komentarz:

  1. Niewiele wysiłku a taki fajny produkt.Zdrowo, domowo, przepysznie.

    OdpowiedzUsuń