14 lutego 2017

,

Proste racuszki z jabłkiem

Jestem na etapie rozszerzania diety mojego 9-miesiecznego Maluszka, tak więc ciągle szukam pomysłów i inspiracji do urozmaicania posiłków. Przyznam, że nie jest to łatwe zwłaszcza w okresie zimowym, kiedy jest raczej niewielki wybór świeżych warzyw i owoców.

Udało mi się jednak trafić w bibliotece (polecam zaglądanie do pobliskiej biblioteki, bo można znaleźć prawdziwe perełki) na ciekawą książkę autorstwa Marty Jas-Baran oraz Tamary Chorążyczewskiej pt. " U malucha na talerzu". Autorki zebrały w tym poradniku wiele informacji na temat żywienia niemowląt w kolejnych miesiącach życia. Zaproponowane przepisy pomagają  przygotować urozmaicone i ciekawe posiłki, kształtując właściwe nawyki u dzieci. Jednocześnie przepisy stosują się do zaleceń propagowanych przez polskich lekarzy, zgodnych z normami Komitetu Żywienia Europejskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (ESPGHAN), według których należy stosunkowo odważnie wprowadzać nowe pokarmy do diety niemowląt - jak pisze jedna z recenzentek książki dr n. med. Ewa Willak-Janc.

Większość przepisów jest bardzo prosta w wykonaniu. Poza tym gros propozycji to bardzo proste i smaczne i może nieco zapomniane pomysły na posiłek dla malucha, np. pieczone jabłuszko, albo kisielek z owoców czy soku.

Zachęcona pozytywnymi recenzjami i opiniami postanowiłam wypróbować niektóre przepisy, których testerem będzie moje Dziecko:) A poniższe placuszki robiłam już 3 razy i jestem nimi zachwycona! Zosi bardzo smakowały, a przy okazji śniadanie miałam i ja i mój mąż. Serdecznie polecam!

Składniki (12 placuszków)

    • 1 jabłko
    • 0,5 szklanki mleka modyfikowanego następnego (zamiast mleka można użyć 0,5 szklanki wody przegotowanej)
    • 1 żółtko jaja kurzego (u mnie całe jajko, bo już moja Zosia jadła całe jajko)
    • 3-4 łyżki maki tortowej
    • olej z pestek winogron (u mnie kokosowy)
      Sposób przygotowania
      1. Jabłko obrać i pokroić w drobne talarki
      2. Żółtko łączymy z  mąką i mieszamy mikserem, powoli dodając mleko (konsystencja ciasta powinna przypominać gęstą śmietanę).
      3. Delikatnie wymieszać ciasto z pokrojonym jabłkiem.
      4. Racuszki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, posmarowanej olejem.

        Smacznego!

      2 komentarze:

      1. Dziękuje za przepis i książkę!! Mam mega problem z wymyślaniem posiłków dla mojego szkraba..

        OdpowiedzUsuń