26 lutego 2017

, ,

Sałatka warstwowa

Ostatki już we wtorek, więc warto wykorzystać ten dzień na przygotowanie wyjątkowego menu. Myślę, że ta sałatka na krakersach sprawdzi się zarówno na "śledziku", jak i na wielkanocnym stole. Prezentuje się wyjątkowo pięknie, niczym wytrawny torcik, więc z pewnością zrobi wrażenie na gościach, kiedy pojawi się na stole. Na moich gościach zrobiła wrażenie i bardzo im smakowała:) Podstawowym składnikiem sałatki są krakersy, które pod wpływem wilgoci z poszczególnych warstw rąbią się przyjemnie miękkie.
Ostatki już we wtorek, więc warto wykorzystać ten dzień na przygotowanie wyjątkowego menu. Myślę, że ta sałatka na krakersach sprawdzi się zarówno na "śledziku", jak i na wielkanocnym stole. Prezentuje się wyjątkowo pięknie, niczym wytrawny torcik, więc z pewnością zrobi wrażenie na gościach, kiedy pojawi się na stole. Na moich gościach zrobiła wrażenie i bardzo im smakowała:) Sałatka najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy wszystkie smaki się "przegryzą", a krakersy zmiękną.

Składniki
  • 27 krakersów
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 80g żółtego sera
  • majonez
  • keczup
  • szczypiorek
  • sól, pieprz 
Sposób przygotowania
  1. Żółty ser zetrzeć na drobnych oczkach, dodać 3-4 łyżki majonezu i dokładnie wymieszać.
  2. Ugotowane na twardo jajka obrać, żółtko odłożyć, a białko rozgnieść widelcem, dodać 3 łyżki majonezu, doprawić solą i pieprzem.
  3. Tuńczyka odcedzić, rozgnieść widelcem, dodać 2 łyżki majonezu i 2 łyżki keczupu i dokładnie wymieszać.
  4. Szczypiorek drobno pokroić.
  5. Na płaskim półmisku lub tacy wyłożyć 9 krakersów układając je w trzech rzędach po trzy sztuki. Na warstwę krakersów wyłożyć masę z żółtego sera. Na wierzch ponownie warstwa krakersów. Na krakersy wyłożyć masę z tuńczyka i przykryć warstwą krakersów. Krakersy przykryć warstwą z białek. Na warstwę białek rozkruszyć w palcach żółtko, a na koniec posypać pokrojonym szczypiorkiem.
  6. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
    Smacznego!

    Źródło inspiracji

2 komentarze:

  1. Violka Czernik4 marca 2017 23:06

    Wygląda obłędnie i skład zachęca. Obiecuję wypróbować! Czekam na więcej przepisów wielkanocnych:) chciałabym czymś zaskoczyć rodzinę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obiecuję, że się pojawią już niedługo:)

      Usuń