6 marca 2017

, ,

Czy warto gotować w szybkowarze?


Biorąc pod uwagę zalety gotowania w szybkowarze, pytanie o zasadność gotowania w nim powinno być jedynie pytaniem retorycznym. Niestety aktualnie szybkowary nie należą do najpopularniejszych sprzętów w naszych gospodarstwach domowych. Chociaż w moim rodzinnym domu szybkowar był od zawsze (gotowała i gotuje w nim także moja Babcia), ja trochę o nim zapomniałam, ale przypomniało mi się, kiedy dostałam go w prezencie:)

Być może nie wszyscy wiedzą, czym jest szybkowar, więc zacznę może od krótkiego wyjaśnienia. Szybkowar to nic innego jak garnek. Natomiast cechą szczególną jest pokrywka ze szczelnym zamknięciem. Dzięki niej podczas gotowania potraw następuje wzrost ciśnienia, a to przyczynia się do skrócenia czasu gotowania. Szybkowar nie jest nowym odkryciem, bowiem został wynaleziony już w roku 1679 przez francuskiego wynalazcę Denisa Papina.

Niegdyś dość popularny w polskich domach, teraz nieco odszedł w zapomnienie na rzecz np. garnków do gotowania na parze. Oczywiście nie można odmówić tym drugim, że przyrządzane w nich potrawy są dużo zdrowsze, dzięki zachowanym składnikom odżywczym. Jednak nie wszystko ugotujemy na parze (np. zupy, gulasze). Ponadto gotowanie na parze jest bardzo czasochłonne.
 
Zatem dlaczego warto gotować w szybkowarze? 
Częściowo już poznaliśmy odpowiedź na to pytanie, ponieważ chyba najistotniejszą zaletą przyrządzania potraw w szybkowarze jest:

1. Oszczędność czasu
Gotowanie w szybkowarze jest nawet kilkukrotnie szybsze niż gotowanie tradycyjne. Szczególnie zauważalne jest to w przypadku długo gotujących się potraw. Dzięki szczelnej pokrywie możliwe jest osiągnięcie ciśnienia nawet do 2 atmosfer, dzięki czemu przygotowywanie potrawy odbywa się w temperaturach powyżej 120 stopni Celsjusza (w zwykłym garnku odbywa się to w temperaturze 100 stopni Celsjusza).

Przybliżony czas gotowania niektórych potraw wyrażony w minutach (dodam, że czas gotowania mierzony jest od momentu wydzielenia się pary z zaworu ciśnieniowego stałym strumieniem);

Zupa z warzyw - 6-8 min
Zupa z mięsa i warzyw - 10 min
Soczewica - 20 min
Czerwona fasola - 20 min
Ziemniaki całe - 6 min
Zupa z fasoli - 10-20 min
Biała kapusta - 4 min
Wołowina (uduszona w kawałkach) - 20 min
Drób (w kawałkach) - 18 min
Mięso z królika (w kawałkach) - 15 min
Cielęcina (uduszona w kawałkach) - 15 min 
Wieprzowina (cała sztuka, usmażona) - 20 min

2. Oszczędność gazu, prądu, wody, czyli pieniędzy
Ten punkt bezpośrednio związany jest z punktem pierwszym. Niższe rachunki za gaz czy prąd wydają się oczywiste, natomiast oszczędność wody też jest uzasadniona. Szczelna pokrywa sprawia, że para wodna nie wydostaje się na zewnątrz, a to sprawia z kolei, że potraw przyrządzanych w szybkowarze praktycznie nie da się przypalić. 

3. Zdrowie
Nie od dziś wiadomo, że im krócej gotuje się potrawa, tym więcej witamin i minerałów w niej pozostaje. Trudno porównywać gotowanie w szybkowarze z gotowaniem na parze, jednak porównując z tradycyjnym gotowaniem szybkowar wypada całkiem nieźle. Owszem, podczas gotowania składniki odżywcze są wypłukiwane przez wodę, ale dzięki skróconemu czasowi gotowania tracimy ich mniej.

Przyznam, że mnie te argumenty przekonały. Mimo, że jestem dopiero na początku mojej przygody z gotowaniem w szybkowarze, ale już teraz mogę powiedzieć, że jestem z niego bardzo zadowolona.



6 komentarzy:

  1. Właśnie mi przypomniałaś, że dostaliśmy to w prezencie ślubnym... Ale jext tak duży że miejsca zabrakło w kuchni. Musze rzeczywiście skorzystać z niego w końcu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że mimo pokaźnych gabarytów, warto!:)

      Usuń
  2. Ja używam go od lat. Jestem zachwycona smakiem potraw i oszczędnością czasu. Uwielbiam przyrzadzac w szybowarze wolowine, po prostu rozpływa się w ustach; jest soczysta i mieciutka. Polecam wszystkim!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wspaniale! Słyszę, że coraz więcej osób przekonało się do zalet szybkowara. A te słowa tylko to potwierdzają:)

      Usuń
  3. A ja myślałam, że to jakiś relikt przeszłości:p ale słyszę ostatnio, że wraca do mody więc może i mój odkopie z piwnicy..

    OdpowiedzUsuń