18 marca 2017

, ,

Naleśniki ruskie


Dzisiaj kolejna odsłona cyklu Tanio i Szybko. Coś dla fanów pierogów ruskich i naleśników zarazem. Tak, tak! To jest możliwe:) Uwielbiam pierogi ruskie, podobnie jak wszystkie potrawy mączne, w tym także naleśniki. O ile z naleśnikami wiele roboty nie ma, o tyle z pierogami całkiem sporo. Tak więc szukając kompromisu wpadłam na pomysł zrobienia naleśników z farszem jak do pierogów ruskich. Przeszukując Internet okazało się, że nie tylko ja poszłam tak na łatwiznę:) Jak dla mnie są rewelacyjne, nawet mojej 10-miesięcznej Córeczce smakowały:)

Składniki
  • 10 placków naleśnikowych
  • 500 g ziemniaków
  • 2 cebule
  • olej do smażenia (u mnie olej kokosowy)
  • 250 g twarogu
  • sól 
  • pieprz
Sposób przygotowania
  1. Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości, a następnie rozgnieść widelcem (można przygotować dzień wcześniej).
  2. Do ziemniaków dodać rozgnieciony widelcem twaróg.
  3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i usmażyć, a następnie przełożyć do ziemniaków z twarogiem.
  4. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
  5. Gotowy farsz wyłożyć na placek naleśnikowy, zawinąć w rulon.
  6. Przed podaniem naleśniki można podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Podawać z jogurtem naturalnym, kefirem lub kwaśną śmietaną.

    Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Ja tez uwielbiam ruskie wiec wyprobuje ten sposob:-) Napewno!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham ruskie! Ale w naleśniku? Nigdy bym nie wpadła. Trzeba spróbować chociaż moje naleśniki to żenada zazwyczaj..

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyborne,dietetyczne i moje!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Aside from an extremely unobtrusive contrast in size and shading the current extents are the nearest accessible to the first arrangement of earthenware tidy squeezed pre-formed Victorian Tile and Grout cleaning Service In Indianapolis .

    OdpowiedzUsuń