9 marca 2017

,

Pasta buraczkowa z czosnkiem

Wiecie, że codziennie przyjmujemy mnóstwo toksyn zarówno w pożywieniu, jak i wdychając zanieczyszczone powietrze? Na szczęście nasz organizm sam potrafi oczyszczać się ze szkodliwych związków, niestety jednak zdarza się, że jest ich na tyle dużo, że ich wydalenie jest bardzo utrudnione. Wówczas najlepszym rozwiązaniem jest przeprowadzenie oczyszczania. Aby wspomóc naturalne oczyszczanie organizmu warto sięgać po produkty, które zapewniają nam naturalny detoks. Do tych produktów należą: czosnek, jabłka, cytryna, zielona herbata, pieprz cayenne, kurkuma i buraki. 

O ile większość produktów na stałe zagościła w moim jadłospisie, o tyle, co z przykrością stwierdzam, buraki występują niezwykle rzadko. Najczęściej pojawiają się w zupie buraczkowej czy sałatce z buraków do obiadu. Nie brzmi to imponująco, biorąc pod uwagę wszystkie właściwości buraka, który redukuje oznaki starzenia się, działa antynowotworowo (dzięki zawartości przeciwutleniaczy), odkwasza organizm, obniża ciśnienie krwi, wspomaga walkę z infekcjami, pomaga w leczeniu niedokrwistości, wzmacnia odporność, poprawia stan skóry, włosów i paznokci, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, dodaje energii i poprawia nastrój. Te argumenty powinny skutecznie przekonać do wprowadzenia buraka do codziennej diety:) 

Dlatego mam nadzieję, że zachęceni pozytywnymi właściwościami buraka skusicie się na przygotowanie pasty buraczkowo-marchewkowej z dodatkiem czosnku. Taką pastę można jeść smarując pieczywo lub jako dodatek do kanapek. Jak dla mnie jest to rewelacyjne połączenie.

Składniki
  • 2 buraki
  • 6 marchewek
  • czosnek
  • olej (oliwa z oliwek)
  • pieprz 
  • sól

Sposób przygotowania
  1. Buraki i marchew obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Marchew przełożyć na blachę, buraki zawinąć w posmarowaną olejem folią aluminiową. Warzywa piec do miękkości w piekarniku w 220°C przez około 1h 30min.
  2. Upieczone warzywa ostudzić, a następnie zmiksować blenderem na gładką masę, dodając odrobinę oleju.
  3. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić pieprzem i solą. Przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

    Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz