3 marca 2017

,

Pietruszkowy koktajl

Nie wiem jak Wy, ale ja potrzebuję prawdziwego detoksu. Tłusty Czwartek, świętowanie moich imienin, Ostatki to moje ostatnie jedzeniowe grzechy. W ostatnim czasie pozwoliłam sobie na tak wiele, że teraz potrzebuję odmiany i czegoś naprawdę lekkiego. W tej sytuacji trudno o coś lepszego niż pyszny i zdrowy koktajl na bazie jabłka, cytryny i pietruszki. To prawdziwa witaminowa petarda, która dostarczy nam wiele cennych składników.  
Natka pietruszki jest niezwykle bogatym źródłem witaminy C (zawiera więcej witaminy C niż cytrusy) i żelaza, a także beta karotenu, kwasu foliowego, fluoru, wapnia, chlorofilu, magnezu, sodu, witaminy B12
Te niepozorne listki mają właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze, zwiększają odporność, zapobiegają infekcjom układu moczowego, opóźniają proces starzenia się, zwalczają anemię, katar, zapalenie zatok oraz nieprzyjemny zapach potu. Tak więc jedzmy i pijmy pietruszkę, na zdrowie!

Składniki
  • jabłko
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół cytryny
  • woda
Sposób przygotowania
  1. Z jabłka usunąć gniazdo nasienne i bez obierania przełożyć do miski.
  2. Dodać sok z połowy cytryny, natkę pietruszki (z łodyżkami), odrobinę wody.
  3. Wszystko razem zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji (opcjonalnie dodać jeszcze wody).

2 komentarze:

  1. Pyszny koktajl:) polecam książkę o koktajlach Katarzyny Błażejewskiej. Na bank coś Ci przypadnie do gustu:p

    OdpowiedzUsuń