31 marca 2017

,

Placuszki twarogowe

Od kilku miesięcy, w każdy weekend robimy śniadanie na słodko. Na nowo pokochaliśmy różne warianty placków. W ten sposób zrodziła się już swego rodzaju weekendowa tradycja. Bardzo lubimy szybkie śniadania, ponieważ zanim nakarmi się Córeczkę, zanim się ją umyje i ubierze mija dużo czasu od pobudki, a żołądek zaczyna się domagać jakiegoś paliwa. Idealnym rozwiązaniem wydają mi się takie placki, szybkie i pyszne. Wystarczy wszystkie składniki zmiksować i wyłożyć na patelnię formując placuszki. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego fajnie sprawdzają się na wynos do pracy czy na piknik:)

Składniki (na 12 placków)
  • 150 g mąki
  • 1 jajko
  • 250 g twarogu 
  • 15 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego (16g)
  • 100 ml mleka
  • 50 ml wody
  • olej do smażenia (u mnie kokosowy)
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie składniki przełożyć do miski i miksować do uzyskania gładkiej masy (małe grudki twarogowe mile widziane).
  2. Placki przekładać łyżką na rozgrzaną patelnię. Smażyć do zarumienienia z obu stron.
  3. Podawać na ciepło lub na zimno z ulubionym dżemem.

    Smacznego!

A co Wy lubicie jadać na śniadanie? Też macie swoje rodzinne kulinarne tradycje?


1 komentarz:

  1. Zrobiłam!!! Pyszne:) + dżem malinowy polecam!!!

    OdpowiedzUsuń