9 maja 2017

, ,

Makaron ze szparagami


Sezon na szparagi właśnie się zaczął i potrwa do końca czerwca. W ofercie wielu sklepów, między innymi Lidla szparagi są często w promocyjnej cenie, więc warto korzystać! Szparagi przygotowuje się błyskawicznie, wystarczy chwila by móc delektować się ich wyśmienitym smakiem. Poza tym szparagi zawierają bardzo dużo kwasu foliowego (zalecanego szczególnie kobietom planującym ciążę), witaminy c, e, potasu, wapnia, fosforu, błonnika. Tak więc, poza walorami smakowymi, są prawdziwą skarbnicą witamin i składników mineralnych, dlatego warto sięgnąć po to cenne i lekkostrawne warzywo.

Składniki (na 2 porcje)
  • 500g szparagów 
  • 80 g tartego parmezanu
  • 1/2 paczki makaronu
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1/2 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania
  1. Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe dolne części łodyg. Odciąć główki i odłożyć je na bok, resztę łodygi pokroić na 3 cm kawałki.
  2. Łodygi szparagów (bez główek) gotować na parze do miękkości około 5-10 min. Na 2 minuty przed końcem gotowania dodać główki szparagów. 
  3. W tym samym czasie ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. 
  4. W między czasie na patelni rozpuścić łyżkę masła klarowanego, dodać mąkę i energicznie mieszać. Dodać szklankę mleka i mieszając gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.
  5. Na patelnię przełożyć szparagi i ugotowany makaron. Wszystko dokładnie wymieszać.
  6. Przełożyć na talerz i posypać startym parmezanem.

    Smacznego!

1 komentarz:

  1. Klaudusia 2412 maja 2017 23:40

    Przepyszne! Zrobione z Twojego przepisu. Polecam wszystkim!

    OdpowiedzUsuń