4 maja 2017

, ,

Pasta z makreli

Moja dzisiejsza propozycja to pasta do chleba z makreli z dodatkiem cebuli i ogórka konserwowego. Szybka, smaczna, wprost idealna na śniadanie. Po prostu uwielbiam takie proste pasty do kanapek, które można zrobić w kilka chwil. Ta szczególnie kojarzy mi się z dzieciństwem, ponieważ moi rodzice często przemycali rybę pod taką postacią do mojego jadłospisu. Taką pastę można dowolnie urozmaicać, np. poprzez dodanie jajka ugotowanego na twardo albo twarogu. Poniżej zamieszczam moją ulubioną wersję pasty z makreli.

Składniki
  • 1 wędzona makrela
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 ogórki konserwowe
  • pół cebuli
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania 
  1. Makrelę obrać ze skóry i ości, przełożyć do miseczki, a następnie rozgnieść widelcem.
  2. Cebulę i ogórki konserwowe drobno posiekać.
  3. Dodać jogurt naturalny, keczup, majonez i dokładnie wymieszać.
  4. Na koniec doprawić pieprzem i solą do smaku.

    Smacznego!

1 komentarz:

  1. Klaudusia 2412 maja 2017 23:45

    Moja mama robiła podobną ale bez ogórków. Muszę spróbować. Ogólnie pasta z makreli coś pysznego:)

    OdpowiedzUsuń