18 maja 2017

, ,

Placki cukiniowo-marchewkowe z dipem tzatziki


Placuszki z cukinii i marchewki to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny, w tym dla małego dziecka. Poniższy przepis został przetestowany na mojej rocznej Córeczce, której bardzo posmakowały te placki. Są bardzo lekkie, szybkie do wykonania i obłędnie pyszne. W połączeniu z greckim dipem jogurtowo-czosnkowym - niebo w gębie:)

Składniki (na 15 placków)
  • 1 cukinia
  • 1 marchew
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • sól, pieprz  
  • olej do smażenia 
Dip Tzatziki
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 świeżego ogórka
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka listków natki pietruszki
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania
  1. Jajko wbić do miski i roztrzepać. 
  2. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do jajka.
  3. Cukinię obrać (jeśli jest młoda - zostawić skórkę) i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  4. Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnych oczkach i dodać do masy.
  5. Do miski dosypać mąkę, sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszać.
  6. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, cienko posmarowanej olejem.
  7. Do miseczki przełożyć jogurt naturalny, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony w kostkę świeży ogórek, pokrojoną natkę pietruszki oraz pieprz i sól. Wymieszać.
    Placki podawać na ciepło lub zimno polane dipem.

    Smacznego!

4 komentarze: