26 czerwca 2017

, ,

Tarta ze szpinakiem i fetą


Składniki na kruchy spód (forma do tarty o średnicy 32cm)
  • 300 g mąki pszennej
  • 130 g schłodzonego masła
  • 2 żółtka
  • 6-7 łyżek zimnej wody
  • szczypta soli
Składniki na nadzienie tarty
  • 3 paczki mrożonego szpinaku (3x450g)
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1/2 opakowania sera feta
  • czosnek
  • olej
  • sok z cytryny 
  • sól, pieprz
Sposób wykonania
  1. Przesypać do miski mąkę, dodać pokrojone masło, żółtko, wodę i sól, a następnie zagnieść szybko jak na kruche ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
  2. W między czasie przygotować nadzienie tarty. Przełożyć na patelnię szpinak i dusić pod przykryciem do rozmrożenia.
  3. Pierś z kurczaka pokroić na kawałki, wymieszać z solą i pieprzem (ewentualnie dodać gotową mieszankę przypraw np. do gyrosa) i odrobiną oleju.
  4. Kurczaka dodać do rozmrożonego szpinaku i chwilę podsmażyć. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać.
  5. Nagrzać piekarnik do 180°C, a w tym czasie dno oraz boki formy wyłożyć ciastem (rozwałkować ciasto na podsypanym mąką blacie i przełożyć na formę, albo rwać ciasto na kawałki i wylepić formę ciastem). Ja nigdy nie smaruję formy tłuszczem, ponieważ ciasto jest wystarczająco tłuste i  nie przywiera.
  6. Ciasto podziurkować widelcem i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na 10 minut do uzyskania złotego koloru.
  7. Na upieczone ciasto przekładamy nadzienie. Na wierzch kładziemy pokrojoną w kostkę fetę.
  8. Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20-25 minut w 180°C.
    Podawać z sosem czosnkowym.

    Smacznego!





0 komentarze:

Prześlij komentarz