16 lipca 2017

,

Placki z bananami i truskawkami - szybkie i pyszne śniadanie

Sezon na truskawki już się kończy. Dla mnie -  jak zwykle za szybko. Niestety pogoda nie sprzyja, za mało słońca, za dużo deszczu i sprzedawcy truskawek mówią, że lada dzień i truskawek już nie będzie :( To zdecydowanie zła nowina, więc póki jeszcze są, trzeba z nich korzystać. Najwyższa pora, żeby zrobić przetwory, dżemy, soki czy pomrozić, aby cieszyć się ich smakiem nawet poza sezonem. Ja już część dżemów zrobiłam, ale w planach mam jeszcze pokroić na plasterki i schować do zamrażarki. Poza tym korzystamy z truskawek na bieżąco, robiąc z nich np. placuszki, koktajle czy racuchy. Dzisiejszy post to przepis na pyszne placki z bananami i truskawkami. My nadal kultywujemy naszą małą rodzinną tradycję i w każdy weekend jemy na śniadanie jakieś placuszki na słodko. Często wybieramy wersję z jabłkiem, jednak chyba najbardziej smakują nam placki z bananami. Dzisiaj (równie pyszna!) podrasowana wersja z truskawkami. 

PLACKI Z BANANAMI I TRUSKAWKAMI

Składniki (12 placuszków)
  • 2 banany
  • 10 truskawek
  • 0,5 szklanki wody 
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki maki tortowej
  • olej do smażenia (u mnie kokosowy)
Sposób przygotowania
  1. Banana obrać i pokroić w plasterki. Truskawki umyć, obrać z szypułek i pokroić na plasterki.
  2. Jajko połączyć z mąką i wodą, a następnie wymieszać mikserem (konsystencja ciasta powinna przypominać gęstą śmietanę).
  3. Delikatnie wymieszać ciasto z pokrojonymi owocami.
  4. Placki smażyć z obu stron na złocisty kolor, na dobrze rozgrzanej patelni, lekko posmarowanej olejem.

    Smacznego!



0 komentarze:

Prześlij komentarz